- Anasayfa
- Kurumsal
- Ürünler
- Ürünler
- Hizmetlerimiz
- Kataloglar
- Etkinlikler
- Haberler
- İletişim
-
© 2024 Redomak
Kartaltepe Mah. Kormaç Sokak Huzur Apt. No:13/A 34145 Bakırköy / İstanbul
info@redomak.com.tr
+90 212 210 01 87 - 96
TwinSpin® redüksiyon dişlilerindeki SPINEA®, yüksek viskozite indeksine ve yüksek performanslı katkı paketlerine sahip sentetik yağlara dayalı üst düzey yağlayıcılar kullanır ve kullanılmasını önerir.
Yüksek hassasiyetli redüksiyon dişlisi TwinSpin®, dişli mekanizması ve çıkış yatağından oluşan bir kombinasyondur. Redüksiyon dişlisinin içinde sikloidal çarkların yanı sıra yavaş ve hızlı dönen yataklar bulunur ve tüm redüksiyon dişlileri gibi çalışması için yağlayıcıya ihtiyaç duyar. TwinSpin® redüktörlerdeki SPINEA®, yüksek viskozite indeksine ve yüksek performanslı katkı paketlerine sahip sentetik yağlara dayalı üst düzey yağlayıcılar kullanır ve kullanılmasını önerir. Genel olarak yağlayıcı olarak yağ ve gres arasında seçim yapabiliriz ve bu makalede bunların çeşitli uygulamalardaki artıları ve eksileri üzerinde duracağız.
Yağ mı yoksa gres mi?
Ekipmanlarında redüksiyon dişlisi kullanan birçok kişi sıklıkla bu soruyu soruyor. Peki hangisi kullanıma uygundur – yağ mı yoksa gres mi?
Yağ
Yağ, grese göre daha iyi soğutma özelliğine sahiptir. Temas yüzeylerindeki ısıyı daha iyi uzaklaştırarak redüksiyon dişlisi içindeki sıcaklığı homojenleştirir, dolayısıyla yüksek hızlı ve ağır iş çevrimli uygulamalar için daha uygundur.
Serbestçe akan ve redüksiyon dişlisinin içinde karışan yağ, sıcaklığı homojenleştirir, yerel aşırı ısınmayı ve ardından gelen yerel oksidasyonu önler ve iç redüksiyon dişlisi bileşenlerinin temas alanındaki katkı maddelerini azaltır.
Yağın kolayca değiştirilebilir olması, ekipmandaki redüksiyon dişlisinin ömrünün uzatılmasına olanak tanır. Örneğin, daha yüksek ortam sıcaklığına sahip uygulamalarda ve +60°C'nin üzerindeki sıcaklıklarda çalışan redüktör dişlilerinde veya ağır hizmet çevrimlerinde yağlayıcının bozulması ve oksidasyonu daha erken meydana gelir ve erken yağ değişimi, redüksiyon dişlisinin daha fazla işlevsel olmasını sağlar.
Kritik uygulamalarda, yağ durumunun izlenmesi ve analizi, redüksiyon dişlisinin ve iç bileşenlerinin teşhis durumunun olanaklarından birini temsil eder. Doğru seçilmiş teşhis yöntemleriyle yağın durumunun artık kabul edilemez olduğu ve değiştirilmesi gereken noktayı belirleyebiliriz.
Gres
Gres, bileşenlerin yüzeylerine güçlü yapışma özelliği sayesinde, yağa kıyasla kuru çalıştırma riskini azaltır.
Redüksiyon dişlisinden gres sızıntısı riski daha düşüktür. Gresle doldurulmuş redüksiyon dişlileri, yağla doldurulmuş olanlara göre sızıntıya daha az eğilimlidir. Ayrıca, redüktör dişlisi contası gresle yağlandığında daha az aşınma eğilimi gösterir, çünkü gres elastomer yüzeye daha iyi yapışır ve böylece contaya kalıcı yağlayıcı sağlanır.
Gres, birçok uygulamada, redüksiyon dişlisine erişimin zor olduğu durumlarda önemli olan, değiştirmeye gerek kalmadan redüktör dişlisinde daha uzun bir ömre ulaşır. Redüksiyon dişlileri ayrıca karmaşık yağ değişimi nedeniyle küçük dişli boyutları durumunda ömür boyu çalışma için gresle doldurulur.
Gres, genel oda sıcaklığından daha düşük sıcaklıklarda çalıştırılan redüksiyon dişlisinin olduğu uygulamalarda daha uygundur. Böyle bir durumda gres, düşük başlangıç torkunu korurken geniş bir sıcaklık spektrumunu kapsar. Standart viskozitede yağ kullanırsak, düşük sıcaklıklarda başlangıç torku ve dolayısıyla motor yükü önemli ölçüde artacaktır.
Yukarıdakilerin ardından, bir yağlayıcı seçerken, redüksiyon dişlisinin çalışmasının ortamını ve yükleme döngülerini bilmek önemlidir, çünkü yağlayıcı seçimi, redüksiyon dişlisi özelliklerini ve dişliyi çalıştıran motoru etkiler. Aşağıdaki grafik, giriş hızına ve yağlayıcı tipine bağlı olarak redüksiyon dişlisinin yüksüz çalışma torkunu göstermektedir.